W.A.S.P startade sin karriär 1982 och redan från start hade bandet Blackie Lawless på sång och gitarr. Med en röst vass som en sågklinga, bra låtar och en teatralisk show fick bandet hela världens föräldrar att sätta kaffet i vrångstrupen. Så även i Sverige. Med två starka förstasläpp, den självbetitlade debuten samt ”The Last Command” hade man en bra grund att stå på för att bygga upp sitt varumärke. Efter dessa två plattor har det blivit dussinet skivor till. Den senaste är en återinspelning av gruppens första konceptalbum, ”The Crimson Idol” (1992). Utöver Blackie finner vi där Doug Blair (gitarr) som varit med i bandet sedan 2006 och basisten Mike Duda som gick med 1995. Ny sedan dess är trummisen Aquiles Priester.

För 35 år sedan, dvs 1984, sändes Siewert Öholms legendariska program ”Svar direkt” i SVT. Där genomfördes vad som torde vara Public service mest partiska debatt någonsin. Den unge rockjournalisten Anders Tengner hade exakt ALLA emot sig. Målet var att krossa W.A.S.P, eller VASSSP som Siewert uttalade gruppens namn. Effekten blev det motsatta då ungdomar gör tvärt emot vad vuxna vill och  därför har bandet fortfarande en ordentlig fanbase i Sverige.

Nu kommer getingarna åter till Sverige för två exklusiva spelningar i sommar. Den ena är i Norrland och den andra är hos oss på Helgeåfestivalen i Knislinge.

Låttips: ”Chainsaw Charlie”,  ”I wanna be somebody”, ”Wild Child”

HELGEÅFESTIVALEN
Knislinge Folkets Park
Parkgatan 7
289 33 Knislinge

Copyright 2020 © Helgeåfestivalen

Produktion & Design av Kreativ Studio