Charta 77

”Charta 77” var en politisk grupp i Tjeckoslovakien vilka förespråkade reformer i opposition mot Gustav Husáks kommunistiska regim under hela 80-talet. Men det är inte dom vi har bokat. Det är istället, vilket känns mer naturligt för en rockfestival, det svenska punkbandet med samma namn.

Bandets sångare, Per Granberg, har varit med sedan starten 1983. I övrigt har manskapet varierat och idag består bandet, förutom Per, av trummisen Teijo Granberg. Det är ju svårt att framföra rockmusik på två personer så live backas Per och Teijo upp av Erik Ullvin (orgel), Janne Olsson (gitarr) och Stefan Enger (bas).

2004-2013 var det tomt på skivfronten, i övrigt har Charta 77 släppt skivor tätare än de flesta andra grupper. Senaste plattan har den något fyndiga titeln ”Inget varar för evigt – Så har det alltid varit” (2017). Även om gruppen gjort många bra och populära låtar är ”Lilla Björn och Lilla Tiger” tveklöst deras största hit. En del covers har man också gett sig på, varav Galenskaparnas ”Truckdrivingsong” får ses som en udda fågel, men inte mindre bra för det.

Räkna med punknostalgi när Charta 77 intar scenen på Helgeåfestivalen.

Facebook
Instagram
Spotify