Avatar

En Googlesökning på ”Avatar” ger dig så klart genast en träff på James Camerons blåa gubbar från 2009. Många tror att det melodiska death metal-bandet  med samma namn döpte sig efter filmen, men sanning är att gruppen redan hette så  åtta år tidigare, vid sitt bildande 2001.

Efter fem verksamma år och två demos släppte Avatar äntligen sin första officiella studioplatta, ”Thoughts of no tomorrow” (2006). Sedan långt innan dess hade bemanningen i bandet varit i stort sett densamma med Johannes Eckerström (sång), John Alfredsson (trummor), Jonas Jarlsby (gitarr) och Henrik Sandelin (bas).  Tim Öhrström (gitarr) har ”bara” varit medlem sedan 2012.

Innan den sistnämndes intåg släpptes fjärde plattan ”Black Waltz” (2012). Här hade gruppen lagt sig till med en cirkusimage och videon till titellåten är fylld av olika ”fakira aktiviteter”. Johannes tog på sig rollen som cirkusdirektör och blev något av en maskot för bandet. Han har sedan dess domderat scenen som denna direktör på ett lysande sätt.

Senaste släppet, ”Avatar Country” (2018) är ett konceptalbum med en kung i centrum och med den skivan är gänget ute på turné över både USA och Europa, där flera datum är helt slutsålda. Det blir alltså kungligt besök på Helgeåfestivalen i sommar.

Facebook
Instagram
Spotify